Donald Trump zal als president ‘vrijwel meteen’ zijn aandacht moeten richten op Noord-Korea en het groeiende arsenaal aan lange-afstandsraketten die het land ontwikkelt.
Dat zegt Korea-directeur Victor Cha van het Center for Strategic and International Studies (CSIS). “We kunnen de moed van een president doorgaans afmeten aan hoe ze met een onverwachte crisis omspringen. Voor president George W. Bush waren dit duidelijk de aanslagen van 11 september, die elk aspect van zijn presidentsschap ingrijpend veranderden. De aanstaande president Trump zou wel eens te maken kunnen krijgen met Noord-Korea.”
Cha sprak eerder deze maand op het jaarlijkse CSIS Global Security Forum en voegde toe dat ‘Noord-Korea de nieuwe regering meteen na inzegening zal testen’.
25 lanceringen in één jaar
Een van de aanwijzingen is volgens Cha dat het toch al agressieve regime in Pyongyang dit jaar nóg actiever is. In 2016 lanceerde dictator Kim Jung-un 25 ballistische raketten. Zijn regime is ook het enige dat in de huidige eeuw een kernwapen heeft getest. “Elke keer als hij een raket lanceert, leert hij bij”, zegt de Amerikaanse oud-generaal Walter Sharp. “Er bestaan meerdere VN-resoluties die dit verbieden en ik ben van mening dat we eindelijk moeten gaan handhaven.”
De testen tonen aan dat het hermetisch gesloten land in de voorbije decennia een behoorlijk arsenaal heeft opgebouwd. Experts houden het voor mogelijk dat de raketten niet bedoeld zijn om werkelijk te worden afgevuurd, maar dienen als dreigement.
De ballistische raket met de grootste actieradius, de Taepodong-2, heeft op papier een straal van 6.000 kilometer meer wellicht zelf dan 10.000 kilometer. De vinding zou daarmee niet alleen Amerikaanse steden kunnen bereiken, maar ook Istanbul en Amsterdam.
De Taepodong zou echter oorspronkelijk niet bedoeld zijn om kernkoppen te transporteren maar om de ruimte in te gaan en satellieten in een baan om de aarde te brengen. Noord-Korea testte de raket in 2006 maar sindsdien is er weinig meer vernomen. Volgens Cha is het regime druk doende om de technologie zodanig aan te passen dat het een lange-afstands atoombom kan worden.
Zie hieronder een overzicht van de raketten en hun theoretische bereik: